Χρήστος Δασκαλάκης

Χειμώνας του 2022 - Θέατρο Αλκμήνη

Τα Χέρια που Είμαι

Ένα project που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πόσο πιο όμορφα θα ήταν όλα αν είχαμε μάθει από παιδιά να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας μόνο για να κάνουμε το καλό. Για να βοηθάμε τη γιαγιά με τα ψώνια στο δρόμο, για να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τις αμμουδιές, για να σηκώσουμε κάποιον που έπεσε, για να φυτέψουμε ένα δέντρο στις καμένες περιοχές.
Τα χέρια μας έχουν τη δύναμη να «φτιάξουν» ή να «καταστρέψουν». Να δημιουργήσουν «ομορφιά» ή «σκότος». Να βοηθήσουν ή να κάνουν το κακό.
Γι’ αυτό και είναι σπουδαίο να καταλάβουμε, από νεαρή ηλικία, πως η χρησιμότητα των χεριών μας είναι καθαρά δική μας επιλογή!

Με τίτλο της δράσης «Τα Χέρια που Είμαι» η ομάδα Play Art Repeat, ο συγγραφέας Χρήστος Δασκαλάκης και ο σκηνοθέτης Ευθύμης Χρήστου έχουν στόχο να «μιλήσουν» σε παιδιά και εφήβους για όλες αυτές τις δυνατότητες που τους δίνει η χρήση των δικών τους χεριών. Για όλα εκείνα που μπορούν να ανακαλύψουν, να δημιουργήσουν, να εκφράσουν, να μοιραστούν. Για το καλό που μπορούν να προσφέρουν…

Τα χέρια των παιδιών, δεν έχει καμία σημασία τι χρώμα είναι, τι εθνικότητας, τι θρησκείας, τι ηλικίας ή πολιτικών πεποιθήσεων. Αρκεί να είναι ενωμένα και διαθέσιμα για συμμετοχή εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες, τις επιλογές και τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη των δικών τους χεριών για να υπερασπιστούν το καλό, το δίκαιο, το ευγενικό.

Τα χέρια του κάθε παιδιού μπορούν να γίνουν η ταυτότητά του. Μπορούν να δείξουν αυτό που Είναι.
Στη δική μας περίπτωση, θέλουμε να τα ενώσουμε και, μαζί με τους μαθητές μας, να αποδείξουμε πως αυτά τα χέρια μπορούν και θέλουν να κάνουν μόνο το καλό!
Αυτό, είναι «Τα χέρια που Είμαι»!

Συντονίστριες: Μαρία Στάβαρη – Φιλίνη Παναγιωτοπούλου
Πρωτότυπα κείμενα: Χρήστος Δασκαλάκης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ευθύμης Χρήστου.

Ένα project που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Διάρκεια δράσης: Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2022.
Η τελική παρουσίαση του project έγινε στο θέατρο Αλκμήνη.